bianconero / 04.10.2021

Wist je dat? Vernaccia di San Gimignano...

Buon vino fa buon sangue.


VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO

Wist je dat?

… de naam Vernaccia naar alle waarschijnlijkheid afgeleid is van Vernazza, een inschepingsplaats aan de Ligurische kust (Cinque Terre).

… aan autochtone druif uit San Gimignano (Toscana) is en de wijn Vernaccia di San Gimignano een heel oude geschiedenis heeft en al in 1276 bekend was? Die wijn was toen precies de meest gewilde en kostbare wijn.
In de veertiende Eeuw behaalde die buitengewoon succes, niet alleen op de tafels van de heersende klassen en pausen. De literatuurgeschiedenis meldt een crescendo van bewonderaars; van Angiolieri tot Dante, van Boccaccio tot Sacchetti. Zelfs Michelangelo verheerlijkte de wijn als ‘uno vino che bacia, lecca, morde, picca e punge’ oftewel een wijn die zoent, likt, bijt, slaat en steekt’…

… het de allereerste wijn was die in 1966 het DOC-label kreeg. En sinds 1993 al het DOCG-label mag dragen.


Vernaccia di San Gimignano wijn heeft een strogele kleur met gouden reflecties die geaccentueerd worden door veroudering. De geur is fijn, delicaat met fruitige en bloemige geuren op jonge leeftijd. Met verfijning en veroudering ontwikkelt het de karakteristieke minerale geur van vuursteen. De smaak is een droge, harmonieuze, hartige wijn.
 

WIJNTIP

PANIZZI - Vernaccia di San Gimignano 2021 - 13,99 euro (incl. BTW) - ACTIE 11+1- geldig tot 20/11/22

Deze wijn heeft een lichtgele kleur. In de neus herkennen we vooral witte bloemen, exotisch fruit en wat mineraliteit. Frisse aanzet, opvallend vettig voor dit soort wijn, met een zachte afdronk.
Heerlijk bij schaal- en schelpdieren, gegrilde vis, asperges en vegetarische schotels.
Benieuwd? Bestellen kan via info@bianconero.be